Ne va ucide în curând. Unii localnici din Doneţk dau vina pe separatişti pentru dezastrul din estul Ucrainei

Ne va ucide în curând. Unii localnici din Doneţk dau vina pe separatişti pentru dezastrul din estul UcraineiUn război total ar putea reveni în estul Ucrainei. Îngrijorarea este a Naţiunilor Unite, care a scos în evidenţă trei scenarii posibile de evoluţie a situaţiei. În acelaşi context, Statele Unite au acuzat Rusia că alimentează violenţele în regiunile separatiste din statul vecin.

Luptele dintre militanţii proruşi şi armata ucraineană continuă, în special, în apropierea oraşului Doneţk. Câteva proiectile au ajuns în casele oamenilor, care nu mai pot dormi noaptea, de frica războiului.

„Eram înăuntru când obuzul a lovit casa. Totul s-a făcut negru, geamurile s-au cutremurat”, a zis o femeie.

Localnicii dau vina pe separatişti pentru dezastrul provocat.

„Ce fel de viaţă este asta? Această „republică” nu ne ajută deloc. Această „republică” ne va ucide în curând. Nu vrem aşa fel de „republică”. Mai bine cum era înainte”, s-a plâns o altă femeie.

Statele Unite au cerut Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei şedinţe de urgenţă, să adopte măsuri ca Rusia să suporte consecinţe pentru agresiunea sa în Ucraina.

„Rusia a negociat un plan de pace pe care l-a subminat sistematic şi la orice pas. Ei vorbesc despre pace, dar continuă să alimenteze un război”, a declarat ambasadorul SUA la ONU, Samantha Power.

În cadrul aceleiaşi reuniuni, reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei au avut o confruntare verbală. În timp ce Kievul a adus dovezi că echipamente militare ruseşti şi trupe au fost trimise în estul ţării, Moscova a negat acuzaţiile.

„Cerem Rusiei să explice acum şi aici de ce are nevoie să menţină la hotar cu noi 200 de tancuri, 1.600 de alte blindate, 640 de piese de artilerie, 191 de avioane de luptă şi 121 de elicoptere de război”, a explicat ambasadorul Ucrainei la ONU, Iurii Sergheev.

Secretarul general adjunct pentru Afaceri Politice al ONU a enumerat trei scenarii pentru estul Ucrainei. Este vorba despre revenirea la un război total, un conflict îngheţat şi o intensitate redusă a luptelor. Anterior, NATO a confirmat intrarea unor convoaie cu echipament militar rusesc în Ucraina. În context, autorităţile Ucrainei au anunţat că se pregătesc de noi lupte.

Sursa: Publika.MD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *