Opt moldoveni, arestati pentru contrabanda cu URANIU. Cati bani cereau pentru un gram de substanta radioactiva

Opt moldoveni, arestati pentru contrabanda cu URANIU. Cati bani cereau pentru un gram de substanta radioactiva
La o saptamana dupa ce mai multe persoane au fost incatusate in plina strada in capitala, MAI vine cu detalii. Indivizii retinuti sunt suspectati de trafic cu uraniu. 11 persoane ar fi implicate in aceasta schema. Acestea ar fi adus substantele radioactive prin contrabanda din Rusia, iar pentru un gram, ei cereau 8 mii de euro.

Unul dintre membrii acestui grup a fost retinut saptamana trecuta pe strada Vasile Alecsandri din capitala. S-a intamplat dupa ce un politist sub acoperire a incercat sa cumpere de la el 200 de grame de uraniu. Politia impreuna cu procurorii, dar si cu agentii FBI au organizat o ambuscada. Mai multe masini au fost perchezitionate iar cateva persoane au fost incatusate.

Ion BODRUG, SEF IGP: “Pentru comercializarea acestei cantitati, suspectii au cerut suma de 1 milion 600 de mii de euro, deci 8 mii de euro pentru un gram.”

Tot in acea zi, oamenii legii au descins in mai multe locatii de la Edinet, Orhei, dar si intr-un apartament de pe strada Zelinski din Chisinau.

Ion BODRUG, SEF IGP: “In total, in urma perchezitiilor au fost ridicate, mai multe probe, documente, suporturi informationale care demonstrau implicarea acestei grupari in aceasta activitate criminala.”

Totodata, in urma perchezitiilor, a mai fost gasit si un kilogram de mercur. Oamenii legii afirma ca substantele radioactive au fost aduse in tara inca la inceputul acestui an cu trenul.

Vladimir MOSNEAGA, PROCUROR, PROCURATURA GENERALA: “A fost adusa din Federatia Rusa, intr-o cutie special adaptata ca sa nu fie observata de catre inspectorii vamali.”

Timp de un an suspectii au cautat cumaparatori. Pentru a obtine mai multe informatii acum 3 luni un politist sub acoperire s-a inflitrat in randurile gruparii. Acesta a negociat cumpararea a 5 grame de uraniu pentru suma de 15 mii de dolari, bani oferiti de Biroul Federal de Investigatii a Statelor Unite.

Ion BODRUG, SEF IGP: „Acest element poate fi folosit la producerea asa-numitor bombe murdare. Extragerea plutoniului care are ca efect contaminarea mediului inconjurator, a organismelor vii, avand rezultat cu efect letal.”

Grupul bine organizat era compus din 11 membri, intre care 2 femei. 7 au fost retinuti, inclusiv capul gruparii in varsta de 75 de ani, unul se afla in penitenciar pentru o alta infractiune comisa, iar alti 3 au fost dati in cautare. O parte dintre ei ar avea studii in chimie, iar altii ar fi fost militari.

Pe marginea acestui caz a fost initiata o cauza penala pentru contrabanda si trafic cu substante radioactive, iar banuitii risca ani grei de inchisoare. In 2011 politia a mai dejucat o tentativa de transportare a uraniului prin Republica Moldova. Atunci au fost retinuti 6 oameni. In 2010 doua kilograme de uraniu de contrabanda au fost descoperite intr-un garaj din Chisinau.

Sursa: Protv

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *