Protest la Banca de Economii

protest la banca de economiiFara bani si fara apartamente. Este drama prin care trec peste 100 de familii din capitala. Dupa ce si-au platit locuintele, firma de constructie a gajat cele doua blocuri, in schimbul unui credit. Ulterior, compania a falimentat, iar cladirile au ajuns in posesia Bancii de Economii, care le-a scos la licitatie pentru a-si recupera banii. Oamenii pagubiti au mers in instanta, iar dosarul este examinat de Curtea de Apel. Astazi ei au protestat in fata Bancii.

„vrem apartamentele-napoi.”

Aceasta femeie povesteste ca a ajuns la capatul disperarii. Ea a muncit mai multi ani peste hotare, a platit 35 de mii de euro pentru un apartament cu doua camere in sectorul Ciocana, dar si pana acum sta cu chirie. Blocul urma sa fie dat in exploatare inca acum patru ani insa nu a fost sa fie.

“Ne-a furat munca noastra, banii nostri. Am ramas goi si fara bani si fara apartamnete. Stam patru familii intr-un apartament, nu traim, dar supravetuim. Noi avem datorii.”

Totul a inceput in 2009 cand 127 de familii au platit bani unei firme de constructie care se angaja sa ridice doua blocuri pe strada Dumeniuc din capitala. Doi ani mai tarziu, firma a transmis cu titlu gratuit, apartamentele unei alte firme de constructie. Desi aceasta din urma, nu avea inregistrat titlul de proprietate, a luat un credit de la Banca de Economii, gajand apartamentele.

Ion CIUMAC, AVOCAT: “Acesti investitori, conform legislatiei, erau recunoscuti ca si creditori gajisti si, respectiv, urma sa ceara acordul acestora, daca nu acordul tuturor care au incheiat contractul de investitii.”

Acum banca a sechestrat apartamentele, scotandu-le la licitatie.

Ion CIUMAC, AVOCAT: “Nimeni nu a dat acordul. Asigurarea cu locuinte este o prioritate a statului si speram ca statul se va implica.”

Dupa ce au scandat cateva minute in fata Bancii de Economii, suparati ca nimeni nu a iesit in fata lor, ei au dat buzna in interior.

Valeriu BALABAN, SEF SECTIA JURIDICA, BANCA DE ECONOMII: “Alegeti un reprezentant si va invit sus sa discutam.”

Alte comentarii banca nu a vrut sa ofere. Ulterior solicitat de PRO TV, avocatul locatarilor a declarat ca reprezentantii Bancii le-au comunicat ca asteapta decizia instantei si se va conforma. Contactata telefonic, prima firma de constructie nu a vrut sa discute cu noi, iar cea de-a doua, nu a raspuns la telefon. Oamenii spun ca daca nu li se va face dreptate vor merge chiar si la CEDO.

Sursa>portv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *