Vasilevici riscă să fie demisă pentru luare de mita

demisie pentru mitaJudecătoarea Lilia Vasilevici, despre care procurorul municipiului Chişinău a declarat că ar fi luat mită pentru emiterea unei decizii ilegale, a fost înaintată spre eliberare din funcţie. Decizia a fost luată astăzi de Colegiu Disciplinar, după ce anterior un membru al Consiliului Superior al Magistraturii a intentat procedură disciplinară împotriva magistratei. Lilia Vasilevici se află în concediu şi nu a fost de găsit pentru comentarii.

Lilia Vasilevici de la Judecătoria Centru a ajuns în atenţia opiniei publice după ce a condamnat un traficant de droguri la 4 ani de închisoare cu suspendare, deşi procurorii au cerut ca acesta să fie trimis după gratii pentru 14 ani. Ulterior decizia magistratei a fost casată de Curtea de Apel Chişinău. Individul fusese prins cu peste un kilogram şi jumătate de heroină, iar pedeapsa care i-a fost aplicată a generat reacţii critice în spațiul media, fiind considerată prea blândă. Vasilevici nu s-a prezentat astăzi la şedinţa Colegiului Disciplinar pentru a-şi expune poziţia.

Decizia Colegiului Disciplinar poate fi contestată la Consiliul Superior al Magistraturii în termen de zece zile. În caz contrar, CSM-ul va valida hotărârea Colegiului la una din următoarele ședințe. Anterior, magistrata Lilia Vasilevici a recunoscut că a greşit în acest dosar, motivând că nu ar fi observat un articol din Codul Penal, care prevede că în cazul infracţiunilor deosebit de grave nu poate fi aplicată condamnarea cu suspendarea condiționată a executării. Anterior, decizia judecătoarei a fost dur criticată de către procurorul municipiului Chişinău, Ivan Diacov, care a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că Vasilevici trebuie să fie cercetată penal pentru eliberarea traficantului, care, ulterior, a fugit din țară. În urma informaţiilor apărute în presă Procuratura Generală s-a autosesizat pe marginea acestui caz, dar a decis să nu pornească o anchetă penală, invocând lipsa de probe.
Sursa>jurnaltv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *