Proteste în Ungaria! Ce i-au solicitat manifestanţii cancelarului german, Angela Merkel

madrid protestePeste 3.000 de oameni au manifestat duminică la Budapesta împotriva premierului conservator Viktor Orban, protest defășurat chiar în ajunul vizitei cancelarului german, Angela Merkel. Ei îi solicită șefei de la Berlin să nu permită ca politica lui Orban să îndepărteze Ungaria de Uniunea Europeană.

”Frau Merkel, salvează Ungaria”, ”Angela, eliberează-ne de diavol, vrem să rămânem cetățeni ai Uniunii Europene”. Sunt mesajele de pe pancartele protestatarilor, scrise în germană. Ei îl acuză pe premierul Orban că îndepărtează tot mai mult Ungaria de Uniunea Europeană, în favoarea apropierii de Moscova.

”Noi vrem să arătăm că Ungaria nu este solidară cu prim-ministrul Viktor Orban, că majoritatea cetățenilor nu susțin politicile sale, care devin tot mai apropiate de cele ale președintelui Vladimir Putin. Majoritatea ungurilor vor să fie membri ai Uniunii Europene”.

Nemulțumirile manifestanților sunt legate inclusiv de faptul că guvernul ungar colaborează cu cel rus, în vederea construirii a două reactoare noi la centrala nucleară din apropierea oraşului maghiar Paks.

Cancelarul Angela Merkel este așteptată luni la Budapesta, în prima sa vizită în această țară după preluarea puterii de către Viktor Orban în 2010. Ordinea de zi a întâlnirii dintre cei doi lideri nu a fost deocamdată dezvăluită.

Sursa>publik.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *