Noi detalii în cazul scandalului bisericii din satul Peticeni, raionul Călăraşi

scandal de la peticeni, calarasi, biseerica ortodoxaNoi detalii în cazul scandalului izbucnit în satul Peticeni, raionul Călăraşi. Mai mulţi localnici susţin că sunt terorizaţi şi ameninţaţi de protoiereul de Călăraşi, care este nemulţumit că parohia din sat a trecut, acum câteva săptămâni, de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Unul dintre săteni, care a şi propus această schimbare, spune că a fost ameninţat de persoane trimise de proteierul de Călăraşi şi chiar de acesta din urmă. Bărbatul a filmat discuţiile cu o cameră ascunsă.

Astfel, protoiereul de Călăraşi, Grigorie Dodon, ar fi încercat să-l determine pe un localnic din Peticeni să-i convingă pe săteni să se răzgândească şi să treacă parohia înapoi la Mitropolia Moldovei. Potrivit bărbatului, vizita a avut loc la doar o zi după ce i-au trecut pragul alţi patru indivizi, care i-au cerut acelaşi lucru, dar şi l-au ameninţat.

După ce biserica din sat a trecut la Mitropolia Basarabiei, nici primarul din sat nu mai are linişte şi spune că este terorizat de acelaşi protopop de Călăraşi şi alţi preoţii care îl susţin.

În ciuda imaginilor surprinse cu o cameră ascunsă, protoiereul de Călăraşi, Grigorie Dodon, neagă faptul că ar fi încercat să determine localnicii să renunţe la decizia lor prin metode nu tocmai ortodoxe, recurgând la şantaj şi ameninţări. Că acuzaţiile sunt nefondate, susţine şi secretarul episcopului de Ungheni, care dă asigurări că protopul nu a cerut 1.500 de euro de la actualul preot al satului pentru a-şi păstra postul, cum spun sătenii.

Scandalul din satul Peticeni a pornit în urmă cu câteva luni, când majoritatea localnicilor au hotărât ca parohia lor să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Ulterior, ei au depus o cerere în acest sens, care a fost aprobată acum câteva săptămâni.

Sursa>jurnaltv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *