Protest cu iz de gaz la Bălți

Primele facturi la căldură din acest sezon. Cât trebuie să plătească locuitorii capitalei pentru luna octombriePeste 90 de familii din Bălţi aşteaptă de câteva luni să fie conectaţi la reţeaua de gaz. Proprietarii conductei spun că nu vor admite acest lucru, deoarece oamenii au rambursat cheltuielile pentru construcţia gazoductului.

Furnizorul de gaze, dar şi autorităţile locale spun că nu pot interveni până când ambele părţi nu vor găsi un compromis.

Oamenii susţin că au plătit câte 3.000 de lei întreprinderii „Bălţi-Gaz” pentru a fi conectaţi la gazoduct, însă compania nu şi-ar fi respectat obligaţiunile:

„Au tras țevile şi stau aşa. Nu vin nici cei de la „Bălţi-Gaz” şi nici firma care a făcut lucrările. Avem documente, avem permis. -De ce nu vă conectează? – Nu permit oamenii, proprietarii.”

„Acum utilizăm buteliile de gaz, nu dea Domnul să explodeze, cine va răspune? În jur toţi sunt conectaţi la gazoduct, doar noi, aici, două blocuri, stăm de parcă suntem pe o insulă.”

De cealaltă parte, proprietarii conductei spun că, acum zece ani, au plătit aproape opt mii de dolari, din bani proprii, pentru construcţia acestui gazoduct şi cer rambursarea cheltuielilor:

” – De ce nu le permiteţi să se conecteze? – Noi atunci am plătit o sumă de bani, ei nu au vrut să contribuie, acum lasă să ne întoarcă banii. Eu nici acum nu am achitat creditul pe care l-am luat atunci. ”

„Să-şi instaleze o nouă conductă sau să ne plătească nouă diferenţa.”

Autorităţile locale spun că au existat mai multe tentative de a conecta cele două blocuri la conducta de gaz, însă de fiecare dată au eşuat.

„Noi suntem aici pentru a asigura conectarea celor două blocuri la conducta de gaz,nu putem efectua aceste lucrări deoarece proprietarii conductei nu ne permit acest lucru”, a declarat directorul Întreprinderii „Direcţia Construcţii Capitale” Bălţi, Larisa Bragari.

Furnizorul de gaze spune că nu ştia despre existenţa problemei atunci când au început lucrările la acest proiect.

„Nouă ne-a fost prezentat proiectul pe care suntem obligaţi să-l executăm, problemele acestea au apărut pe parcurs. Cred că odată ce ambele părţi vor fi dispuse să negocieze, vom găsi o ieşire din această situaţie”, a declarat inginerul-şef de la Întreprinderea „Bălţi-Gaz”, Victor Curinoi.

Reprezentanţii „Bălţi-Gaz” spun că, din punct de vedere tehnic, cele 90 de familii pot fi conectate la gazoduct în termen de două zile.

Acest lucru se va întâmpla însă doar după ce oamenii vor ajunge la o înţelegere cu proprietarii conductei.

Sursa>publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *