Arnăut riscă dosar penal

casa lui arnautComisia Naţională de Integritate a transmis spre examinare Procuraturii Generale un dosar în care judecătorul Curţii de Apel Chişinău, Sergiu Arnăut, este suspectat de fals în declaraţii. Membrii CNI au iniţiat un control, după ce Jurnal TV a difuzat un reportaj care le-a dat de bănuit că magistratul ar fi pus la cale un divorţ fictiv pentru a-şi tăinui averea.

Comisia Naţională de Integritate s-a autosesizat, după ce acum trei luni Jurnal TV a realizat un reportaj în care a prezentat probe că magistratul Curţii de Apel Chişinău, Sergiu Arnăut, locuieşte în casa fostei sale soţii, deşi a divorţat de ea încă în anul 2004. Reporterii noştri l-au surprins pe judecător de mai multe ori în curtea casei, iar bănuielile că divorţul soţilor Arnăut ar fi un truc au fost confirmate şi de vecinii familiei, care afirmă că soţii Arnăut locuiesc împreună. Vila cu trei nivele şi cu o suprafaţă de 140 de metri pătraţi de pe strada Cucorilor din cartierul Poşta Veche al capitalei nu a fost indicată în declaraţia de avere a magistratului. Asta chiar dacă angajaţii CNI au constatat, în urma verificărilor, că judecătorul are viza de reşedinţă în acest imobil.

Terenul cu o suprafaţă totală de 12 ari şi jumătate, de pe strada Cucorilor, unde este ridicată casa cu trei etaje în care locuieşte Sergiu Arnăut, soţia sa şi fiul celor doi, a figurat până în 2008 în Registrul Cadastral ca proprietate a mamei judecătorului, Maria Arnăut din raionul Teleneşti. Aceasta a lăsat prin testament, toate construcţiile şi terenul de pe Cucorilor drept moştenire, însă nu fiului său, ci nurorii, Tatiana Arnăut. Asta deşi cei doi erau divorţaţi în acte. În ceea ce-l privește pe judecător, acesta, la rândul său, potrivit declarației de avere, ar locui în apartamentul părinților fostei sale soții.

Averea familiei Arnăut din strada Cucorilor numără o casa cu trei nivele, două construcţii accesorii cu o suprafaţă totală de peste 80 de metri pătraţi, dar şi un alt imobil de 106 metri pătraţi care are destinaţie comercială. Anterior aici funcţiona un magazin alimentar şi un salon de frumuseţe. Conform unei evaluări făcute în 2007, de Întreprinderea de Stat „Cadastru”, toate aceste clădiri valorau peste un milion jumătate de lei, iar terenul – o altă jumătate de milion. Pe piață, imobilul costă, în prezent, de cinci ori mai mult.

Investigaţia realizată de Jurnal TV a mai scos la iveală că familia Arnăut nu s-a mulţumit doar cu cei 12 ari de teren pe care este amplasată vila şi a cumpărat, în 2008, după ce a dat în judecată Primăria, un teren adiacent de aproape 3 ari, altădată proprietate publică. Până să fie îngrădit de familia Arnăut, acest teren servea drept cale de acces, inclusiv pentru ambulanţe şi pompieri. Casa de milioane nu este singura proprietate înscrisă pe numele soţiei lui Arnăut. Femeia mai deţine şi cantina de la parterul Curţii de Apel, prin intermediul firmei „Lux-Sivita”. Tatiana Arnăut este şi administratoarea firmei „Vetanisio”, companie care plasează microbuze pe ruta Chişinău-Soroca. Sergiu Arnăut nu declară nicio maşină, dar se plimbă cu un BMW roșu. Fiul judecătorului conduce un Porshe cu geamuri fumurii, înmatriculat în regiunea transnistreană.

În urma controlului demarat de Comisia Naţională de Integritate, membrii CNI au decis, prin vot majoritar, să transmită dosarul Procuraturii Generale, pentru a fi examinat sub aspectul falsului în declaraţii, iar magistratul riscă acum o amendă de până la 12 mii de lei sau un an de puşcărie. Mai mult, Sergiu Arnăut ar putea fi lipsit de dreptul de a ocupa funcţii publice timp de cinci ani. Aplicarea acestor sancțiuni însă va fi posibilă doar în cazul în care Consiliul Superior al Magistraturii îi va retrage imunitatea judecătorului. Am încercat să-i cerem o reacţie magistratului Sergiu Arnăut, dar nu l-am găsit la Curtea de Apel. Purtătoarea de cuvânt a instanţei a declarat că judecătorul lipseşte deoarece participă la un seminar

Sursa?jurnaltv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *