Autoritatile romane cer executarea pedepsei lui Valeriu Guma

valeriu gumaFostul deputat Valeriu Guma ar putea fi incarcerat la Chisinau. Ministerul Justitiei de la Bucuresti a trimis un demers celui de la Chisinau, in care cere executarea sentintei fostului parlamentar democrat. Guma a fost condamnat in Romania la 4 ani de inchisoare, a scris Ziarul de Garda pe pagina sa electronica. Acum depinde de instantele moldovenesti daca democratul va ajunge la puscarie.

Grosu, viceministrul Justitiei: “Am primit acest demers in ultimele zile ale lui decembrie, la noi era perioada de sarbatori. A venit de la Ministerul Justitiei din Romania. Este un demers de recunoastere a unei sentinte straine pe teritoriul Republicii Moldova si punerea ei in executare. Este un demers ca multe altele. Acum suntem la etapa in care Ministerul Justitiei trebuie sa stranga pachetul de documente, de acte, cu privire la domiciliu, la cetatenia cetateanului in privinta caruia este solicitata recunoasterea hotararii sentintei. Strangem toate actele si remitem instantei de judecata sa recunoasca sau nu o sentinta straina pe teritoriul nostru.”, a declarat viceministrul.

Cu alte cuvinte, autoritatile romane vor ca Valeriu Guma sa-si ispaseasca pedeapsa de 4 ani de detentie in Moldova, avand in vedere ca pana acum fostul parlamentar a fost dat in cautare de Interpol, desi era clar ca este la Chisinau. Contactat de PRO TV, fostul deputat s-a aratat deranjat de faptul ca i se pun astfel de intrebari. „Care este treaba voastra? Eu nu mai sunt deputat. Este viata mea privata, dati-mi pace, va dau pace. Sunt 3,5 milioane de moldoveni, pe fiecare ii sunati si intrebati?”

Asadar, o instanta moldoveneasca va decide daca Guma va fi plasat in arest. Colegii democratului il compatimesc.

Raisa APOLSCHI, DEPUTAT PD: „Imi pare rau pentru dumnealui, deja vom vedea.”

Valeriu Guma a facut parte din parlamentul precedent, insa nu si-a dus mandatul pana la capat. Acum un an, el a renuntat la fotoliul de legislator, explicandu-si gestul prin faptul ca nu vrea sa dauneze imaginii partidului. In 2013, Guma a fost condamnat in Romania la 4 ani de puscarie pentru ca a mituit, prin intermediari, un functionar care sa mentina privatizarea unei companii la care fostul deputat era actionar.
Sursa:protv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *