Militarii ucraineni se retrag din oraşul Debalţevo (FOTOREPORT)

militari delbaltevoMilitarii ucraineni au început retragerea din Debalţevo, epicentrul luptelor din estul Ucrainei. Preşedintele ţării vecine a confirmat că 80 la sută dintre trupele care se aflau în localitate au părăsit deja regiunea. Petro Poroşenko s-a deplasat pe teren şi a convocat într-o şedinţă de urgenţă Consiliul de Securitate şi Apărare al Ucrainei.

„Unitățile noastre militare, împreună cu toată tehnica s-au retras într-un mod planificat și organizat”, a spus președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

Zeci de camioane şi blindate cu militari ucraineni au fost văzute în timp ce ieşeau din Debalţevo. Oraşul constituie un nod de comunicații strategic ce leagă Luganskul de Donețk – cele două bastioane ale separatiştilor din estul Ucrainei.

Soldaţii s-au refugiat în Arteomovsk, un oraş din vecinătate controlat de autorităţile constituţionale.

„Cred că am spus zeci de rugăciuni cât timp ne-am aflat acolo. Sunte foarte bine echipaţi”, a spus un militar.

„Comandantul nu ne-a anunţat dacă ne retragem sau este doar o redislocare a forţelor. Ne-au spus să ne schimbăm poziţia pentru că ne aflam de mult timp acolo şi am suportat multe pierderi”, a zis un alt soldat.

Anterior, Kievul a anunţat că insurgenţii au atacat poziţiile armatei ucrainene din sisteme de tip „Grad”.

Şefa diplomaţiei europene a reacţionat prompt la evoluţia evenimentelor din Ucraina. Federica Mogherini a acuzat rebelii proruşi de încălcarea acordului de încetarea a focului şi a avertizat că vor urma consecinţe dure dacă luptele vor continua.
Sursa- publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *