Amenzi de 10 ori mai mari pentru furnizorii de medicamente

afacere cu medicamentePentru a evita o noua criza de medicamente in spitale, ca cea din ultimele 2 luni, ministerul Sanatatii a elaborat un nou model de contract de care se vor ghida managerii de spitale si furnizorii de medicamente.

Astfel, acesta prevede si sanctiuni mai mari pentru agentii economici care se vor angaja sa vanda medicamente, de 10 ori mai mare decat era pana acum.

“Pentru refuzul de a vinde Bunurile prevazute in prezentul Contract, Vanzatorul suporta o penalitate in valoare de 50% din suma totala a contractului. Pentru livrarea cu intarziere a Bunurilor, Vanzatorul poarta raspundere materiala in valoare de 1% din suma Bunurilor nelivrate, pentru fiecare zi de intarziere, dar nu mai mult de 50% din suma totala a prezentului Contract.”, se spune in noul regulament.

Totodata, in contract este stipulat si o amenda pentru managerii spitalelor. “Pentru achitarea cu intarziere, Cumparatorul poarta raspundere materiala in valoare de 0,1% din suma Bunurilor, pentru fiecare zi de intarziere, dar nu mai mult de 5% din suma totala a Contractului.”

Regulamentul va intra in vigoare dupa ce va aparea in Monitorul Oficial.

Criza medicamentelor s-a facut simtita de la inceputul anului dupa ce s-a aflat ca in marea majoritate a spitalelor lipsesc anumite medicamente din cauza ca importatorii refuzau sa le livreze. Motivul invocat era diferenta de curs valutar. Apoi, responsabilii de la sanatate au anuntat ca lipsesc doar anumite produse, cum ar fi manusi, seringi ori sisteme pentru perfuzii. In plus, in ultimele zile majoritatea medicamentelor s-au scumpit din cauza deprecierii leului.
Sursa>publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *