PERCHEZIŢII la Consulatul Onorific al Siriei în Moldova

UPDATE 16:59) Consulul onorific al Siriei şi fratele său sunt vizaţi într-un dosar de corupţie, deschis de CNA şi procurori, în urma unei documentări ample efectuate în comun cu Serviciul de Informaţii şi Securitate.

Cei doi sunt bănuiţi de trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă. Astăzi, la domiciliile bărbaţilor au fost desfăşurate percheziţii .

În fapt, în luna decembrie 2014, o locuitoare a capitalei s-a adresat cu plângere la CNA în care susţinea că fratele consulului Siriei ar fi pretins de la ea 1.800 de euro pentru a o ajuta să perfecteze documentele necesare obţinerii vizei de intrare în Republica Moldova pentru rudele soţului ei, cetăţean al Siriei.

Potrivit denunţătorului, tânărul i-ar fi dat asigurări că poate obţine facilităţile corespunzătoare, susţinând are influenţă asupra unor angajaţi ai Biroului Migraţiune şi Azil şi că-i poate determina să perfecteze setul de acte.

Acţiunile bărbatului au fost documentate, iar sub controlul, CNA i-au fost transmişi 900 de euro. Într-un final, persoana a refuzat serviciul, obligându-se să restituie suma extorcată.

Astfel, în această dimineaţă, ofiţerii CNA şi procurorii au reuşit să intervină imediat după restituirea unei tranşe, operaţiunea având loc chiar în sediul Consulatului. Tânărul a fost reţinut şi escortat la sediul CNA, fiind reţinut pentru 72 de ore.

În acelaşi timp, a fost audiat şi consulul onorific al Siriei, în prezenţa avocatului său şi a traducătorului. Acesta a refuzat să dea depoziţii, uzând de dreptul său legal. Ofiţerul de urmărire penală i-a adus la cunoştinţă că este bănuit de complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru trafic de influenţă este prevăzută o pedeapsă sub formă de detenţie până la 6 ani.

Operaţiunea este sprijinită de Serviciul Informaţii şi Securitate, se spune într-un comunicat de poresă al CNA.

(UPDATE 14:55) În aceste clipe au fost finalizate audierile consulului onorific al Siriei, în prezenţa avocatului său, iar la domiciliul fratelui acestuia, bănuit de trafic de influenţă, se desfăşoară percheziţii.

Ofiţerul de urmărire penală i-a adus la cunoştinţa consulului că este bănuit de complicitate la trafic de influenţă.
La operaţiune participă şi ofiţeri ai SIS.

(13:52) Procurorii şi ofiţerii CNA fac percheziţiii în sediul Consulatului Onorific al Siriei din Moldova. Oamenii legii examinează un dosar de corupţie, în care este implicat fratele consulului.

Informaţia a fost condirmată de ofiţerul de presă al CNA pentru Publika TV, Angela Starinschi.

Din informaţiile preliminare, suspectul a extorcat bani de la o locuitoare a capitalei, căsătorită cu un sirian. Potrivit denunţătorului, bărbatul i-ar fi dat asigurări că poate obţine viză în Republica Moldova pentru rudele soţului ei contra sumei de 1.900 de euro.

El ar fi susţinut că are influenţă asupra unor angajaţi ai Biroului Migraţiune şi Azil şi că-i poate determina să perfecteze setul de documente.

Sursa>publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *