Procurorii vor cere mandate de arestare pentru cetăţenii Iordaniei şi Siriei

Un moldovean şi două ucrainence riscă să stea la puşcărie. Ce plan au pus la caleFratele consulului onorific al Siriei şi un cetăţean al Iordaniei, reţinuţi de procurori şi ofiţeri ai CNA pentru acţiuni de corupţie, şi-ar putea petrece următoarele 30 de zile în izolatorul Centrului.

Mâine procurorii vor cere mandate de arest de la Judecătoria sectorului Buiucani.

Cei doi reţinuţi urmează să fie escortaţi în instanţă pentru anunţarea deciziei, informează CNA într-un comunicat de presă.

Pe 25 februarie, procurorii şi Centrul Naţional Anticorupţie, sprijiniţi de Serviciul de Informaţii şi Securitate, au efectuat acţiuni de urmărire penală în cadrul a două dosare de corupţie. În urma acestora, consulul onorific al Siriei în Republica Moldova şi fratele acestuia sunt cercetaţi penal pentru trafic de influenţă şi complicitate la trafic de influenţă.

În timp ce consulul este cercetat în stare de libertate, fratele acestuia a fost reţinut pentru 72 de ore.

În alt caz, un cetăţean al Iordaniei a fost reţinut pentru un pretins trafic de influenţă asupra unor procurori, judecători şi altor persoane publice. Din informaţiile preliminare se ştie că iordanianul ar fi extorcat 8.800 de dolari de la un conaţional pentru a-i muşamaliza un dosar de şantaj.

Investigaţiile comune ale CNA si procurorilor la această etapă relevă suspiciuni că dosarul de şantaj ar fi fabricat, iar victima ar fi fost obligată să dea bani pentru a scăpa de urmărire penală.

De asemenea, azi SIS a anunţat că informaţiile din posesie cu referire la acţiunile cetăţeanului străin denotă implicarea constantă a persoanei în favorizarea intrării şi legalizării în Republica Moldova a străinilor, asociaţi canalelor de tranzitare a elementelor radicale din regiunile de conflict spre spaţiul Comunităţii Europene.

Totodată, Serviciul a semnalat indici de insecuritate privind implicarea frecventă a cetăţenilor străini originari din zone de „risc sporit”, în favorizarea obţinerii invitaţilor de intrare în Republica Moldova, precum şi a permiselor de şedere pe teritoriul naţional — prin coruperea directă a angajaţilor instituţiilor abilitate.

Sursa>publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *