6000 de persoane ucise in Donbas timp de un an

luganscPeste 6.000 de persoane au fost ucise in estul Ucrainei de la inceputul conflictului armat intre separatistii prorusi si fortele proguvernamentale, in aprilie, anunta biroul Inaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului intr-un comunicat emis luni.

Escaladarea conflictului in ultimele saptamani, mai ales in zonele aeroportului Donetk si Debalteve, s-a soldat cu sute de morti, atat civili cat si militari, potrivit noului raport.Documentul zugraveste o imagine de „devastare nemiloasa a vietii civililor si infrastructurii”, a declarat Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra’ad Al Hussein. El a indemnat toate partile sa respecte intelegerile de la Minsk, care prevad un armistitiu. Luptele i-au afectat extrem de puternic pe civili.

„Multe persoane au fost blocate in zone de conflict si au fost nevoite sa caute adapost in subsoluri, aproape fara apa potabila, hrana, surse de caldura, electricitate sau medicamente de baza”, afirma Zeid, citat in comunicat. Ideea ca civilii au ramas in zone de conflict de bunavoie este „gresita”, potrivit inaltului oficial. „Numeroase persoane au ramas deoarece se tem pentru vietile lor in cazul in care incearca sa plece. Multi altii stau sa-si protejeze copiii, alti membri ai familiei sau proprietatile. Iar altii sunt obligati sa ramana in pofida vointei lor sau pur si simplu nu sunt capabili din punct de vedere fizic sa o faca”, a spus Zeid.

O serie de atacuri teroriste comise la Mariupol, Harkov si Odesa – orase care se afla in afara zonei de conflict – constituie un precedent negativ, a subliniat Inaltul Comisar. „In cazul in care aceasta tendinta continua, ea va deschide un capitol nou si foarte sangeros in conflict, extinzand zonele in care statul de drept si protectia drepturilor omului nu exista”, a spus Zeid. Bilantul anuntat anterior de ONU era de 5.809 morti documentate.
Sursa> protv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *