In Moldova cumatrismul e la putere. Parlament si Guvern e plin de nepoti, fini si cumatri

Moldovenii ar putea filma cu succes propria versiune a celebrei pelicule “Nasul” in parlamentul sau guvernul de la Chisinau. Acolo, daca ar fi sa arunci o piatra, ai da cu siguranta de un cumatru sau un fin. In noul executiv, dar si in legislativ, relatiile de rudenie se impletesc ca o panza de paianjen. Astfel ca ne-am pomenit cu un premier cu fini in subordine ori cu un presedinte de parlament cu nas in plen.

“ – Naşule?
– Bine. Într-o bună zi, şi acea zi ar putea să nu vină niciodată, o să-ţi cer o favoare.”

Recent, Chiril Gaburici l-a numit in functia de consilier pe finante pe finul sau Natan Garstea. Tot consilier este si Steluta Andreeva, care pana la alegerea noului executiv era administratoarea afacerilor lui Chiril Gaburici. In acest caz, Comisia Nationala de Integritate a decis ca nu exista conflict de interese. In subordinea lui Gaburici mai este un alt fin al sau. Mai exact, secretarul general adjunct al guvernului, Eduard Banaruc.

Chiril GABURICI, PRIM-MINISTRU: “ eu sunt nasul lui.“

Mergem in parlament. Seful legislativului, Andrian Candu, este finul de cununie al lui Vlad Plahotniuc, acum deputat PD.

Andrian CANDU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: “Asta este o chestiune pur personala si privata si nu cred ca trebuie de discutat aici, o sa vina timpul si vom vorbi”

Seful Vamii, Tudor Balitchi, a fost cununat de un deputat PLDM. Este vorba despre Angel Agachi, tot el ginerele lui Constantin Becciev, directorul de la Apa Canal.

“- Cu ce ganduri veniti?
– Cu ganduri bune!!!”

Constantin BECCIEV, SEF APA-CANAL, TATAL NASEI: “A fost minunat a fost bine, mireasa este blonda sau bruneta, nu stiu pentru ca era cu fata”

cumatrism in moldovaPlahotniuc isi are si nasa alaturi in Parlament, care, potrivit presei, ar fi presedintele comisiei juridice, Raisa Apolschi. Ramanem in prezidiul legislativului. Vicepresedintele parlamentului Liliana Palihovici impreuna cu sotul sau, ministrul Mediului, Sergiu Palihovici, sunt nasii de cununie ai cuplului Nicu si Cristina Tarna. Cristina Tarna este vicedirectorul Centrului National Anticoruptie.

“Ce cadou le veti face astazi mirilor?
Liliana PALIHOVICI, NASA DE CUNUNIE: Multa voie buna si ne vom stradui sa-i ajutam nu doar astazi, dar in fiecare zi.”

Liderul PLDM Vlad Filat este coleg de partid si de fractiune cu fostul sau cumnat, Victor Rosca. Iar nasul lui Filat din prima cununie este Anatolie Ghilas, seful de la Cadastru. La randul sau, Ghilas este cumatru cu deputatul democrat Marcel Raducan. Si in tabara liberalilor gasim relatii mai speciale. Liderul PL, Mihai Ghimpu, este cumatru cu deputatul Anatol Salaru si este unchiul primarului capitalei, Dorin Chirtoaca. Acestea sunt doar cateva exemple care au ajuns sa fie cunoscute de opinia publica. Contactat de Pro TV, seful Comisiei Nationale de Integritate, Anatolie Donciu, a declarat ca nu exista conflict de interese, atata timp cat in lege nu sunt prevazute notiuni precum „nas” sau “cumatru”. Poate ar trebui ca acest cuvinte sa fie introduse in legislatie, afirma expertii.

Galina BOSTAN, DIRECTORUL CENTRULUI DE ANALIZA SI COMBATERE A CORUPTIEI: “ Sunt mai multe probleme de etica, poate exista loc pentru acoperiri, intelegeri, solidaritate. ”

“ da ce-i rau? Nimic nu-i rau, suntem crestini, botezati.”
“ ii rau, ei isi impart numai lor.”
Sursa.protv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *