Acuzații GRAVE la adresa lui Dodon și Grecianîi. Ar fi vorba de 500 de MILIOANE de lei

dodon si greceanu au furat banca de economii

dodon si greceanu au furat banca de economii

f5d1811c1efa14ac6d80fb8513c748efNoi acuzații la adresa fostului ministru al Finanțelor, Zinaida Grecianîi, și cel al Economiei, Igor Dodon, privind punerea în situația de insolvabilitate a Băncii de Economii. Un fost angajat al BEM a prezentat o serie de documente care ar demonstra că cele mai mari nereguli la Banca de Economii s-ar fi produs în timpul în care cei doi socialiști ocupau funții-cheie în Guvern.
Potrivit documentelor la care face referință site-ul politics.md, sume mari de bani ar fi fost spălate de persoane din anturajul celor doi socialiști. Astfel, în anul 2008 Fabrica de Vin din Cojușna, în consiliul de directori al căruia figura soțul prim-ministrului de atunci Zinaida Greceanîi, Alexei Greceanîi, a luat un credit de la BEM în valoare de 1,63 mln. de euro și încă 500 de mii de dolari. În 2010, fabrica își declara falimentul.
În 2011, „Alsvit- print” SRL, al cărei fondator era o companie off-shore „Handows Trading”, cu proprietar-beneficiar tot același Alexei Greceanîi, răscumpăra bunul gajat al Fabricii Cojușna, luând pentru asta un credit tot de la BEM, în valoare de 40 mln. de lei. Creditul nu a fost reîntors Băncii de Economii, care a rămas doar cu un gaj, care astăzi poate fi evaluat la maximum 5 milioane de lei. Paguba băncii în acest dosar de credit constituie 58 mln. de lei, se arată în scrisoarea respectivă.
În alt caz, în anul 2005, întreprinderea de stat „Servicii transport auto” I.S., aflată în subordinea Ministerului Transportului, ia un credit de la BEM în valoare de 3,5 mln. de euro, punând în gaj Complexul Sportiv Feroviar, de pe str. Tăbăcăriei, Chișinau, și un gaj viitor – 22 de autocare fabricate în China. Creditul nu a fost rambursat, iar BEM a acționat debitorul în judecată pentru a transmite gajul. Instanța a respins cererea. Paguba BEM a constituit 120 de milioane de lei.
De asemenea, în perioadă când cei doi erau în Guvern (2004-2008), Întreprinderea de Stat „Aroma” S.A, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii, ia credite de la BEM în sumă de 83 mln. de lei și 500 de mii de euro. „Aroma” a falimentat. Creditele nu au fost întoarse. Datoria până în ziua de azi față de BEM este de 100 de milioane de lei.
O pagubă de 150 de milioane de lei i-a provocat băncii şi compania „Moldresurse”, care a luat un credit în anul 2007, atunci când Greceanîi era deja prim-vicepremier în Guvern.
În perioada anilor 2006-2010, grupul de companii afiliate „Sanin” (uzina Aschim, întreprinderea mixta Sanin, SRL Sanin Plus și Sanin Ecopac) ia credit de la BEM în sumă totală de 10 mln. de dolari (la cursul valutar de atunci). Acum, grupul este în proces de insolvabilitate. Dar cel mai interesant este că despre proprietarul grupului, Bristecico Alexandru, se spune că este un apropiat al mai multor membri ai Partidului Socialiştilor. În acest caz, BEM a suferit un prejudiciu de aproape 130 de milioane de lei.
Astfel, doar din aceste câteva cazuri, potrivit celui care a prezentat documentele celor de la politics.md, tandemului Dodon-Greceanîi ar fi prejudiciat BEM de cel puţin jumătate de miliard de lei. Anume atunci ar fi început destabilizarea de la BEM.
Deocamdată, Igor Dodon și Zinaida Grecianîi nu au venit cu o reacție la aceste acuzații.
Sursa-http:ziarulnational.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *