Peste 6.000 de vieți spulberate. Se împlineşte un an de la începutul violenţelor în estul Ucrainei

lupte in ucrainaPeste șase mii de vieți spulberate, localități-fantomă, oameni flămânzi și bolnavi, întreprinderi închise. Este bilanțul tragic al unui an de la izbucnirea conflictului între forțele ucrainene și separatiștii proruși din estul Ucrainei.

La doar două săptămâni după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, în data de 6 aprilie 2014, rebelii proruși ocupă clădiri oficiale în principalele orașe din estul Ucrainei: Donețk, Lugansk și Harkov.

11 mai este data la care participanții la referendumul organizat de separatiști în regiunile Donețk și Lugansk pledează în favoarea independenței. Kievul și Occidentul califică acest scrutin drept unul ilegal.

Un acord de încetare a focului între Kiev și rebeli este semnat în data de 5 septembrie. Însă noile negocieri nu sunt respectate și la mijlocul lunii octombrie luptele se reiau.

În ianuarie 2015, aeroportul din Donețk se transformă într-o scenă de lupte. Acesta a căzut în totalitate în mâna rebelilor.

În data de 12 februarie, președintele rus, Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Petro Poroșenko, alături de președintele francez și cancelarul german, încheie un al doilea armistițiu în capitala Belarusului.

Câteva zile mai târziu, în pofida acordului de pace semnat la Minsk, rebelii pun mâna pe orașul strategic Donețk.

Actualmente, organizațiile internaționale apreciază că cel de-al doilea armistițiu este în general respectat, chiar dacă se mai aud focuri sporadice.

De la începutul conflictului, mii de locuitori ai regiunii Donbass au fugit din calea războiului. Cei care au rămas se confruntă cu o mulţime de lipsuri, singura salvare pentru ei fiind ajutoarele umanitare.

„Eu vreau pace”, a spus o femeie.
Sursa:publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *