Contracte in familie si case de lux la MOLDOVAGAZ

Contracte in familie si case de lux la MOLDOVAGAZ

Contracte in familie si case de lux la MOLDOVAGAZ

In ultimii trei ani, intre intreprinderile fondate de Moldovagaz si firme afiliate familiei presedintelui Consiliului de Adminstratie al intreprinderii, Alexandr Gusev, au fost semnate contracte de colaborare, prin intermediul carora, agentii economici privati si „independenti” efectueaza certificarea contoarelor de gaze naturale distribuite consumatorilor si verifica calitatea gazului natural pe teritoriul R. Moldova.

Totodata, actualmente toate intreprinderile de distributie a gazelor naturale din gestiunea Moldovagaz detin certificate de conformitate a calitatii gazelor naturale emise de o firma gestionata de membrii familiei lui Gusev, scrie Ziarul de Garda.

[…]

Colaborarea din familie, oficiala pe site

Pe site-ul Companiei Moldovagaz, colaborarea cu aceste doua firme, „Veritrans Plus” si „Trans-Standard”, este oficiala, consemnata inclusiv prin ceremonii si demonstratii pentru reprezentantii pentru mass-media. „Actualmente, toate intreprinderile de distributie a gazelor naturale din complexul Moldovagaz detin certificate de conformitate a calitatii gazelor naturale, emis de Organismul de certificare a produselor, serviciilor si sistemelor de management „Trans-Standard”, anunta Moldovagaz, in decemrie 2012, intr-un comunicat de presa. Alte comunicate anuntau ca, dupa controalele efectuate de intreprinderea „independenta” SRL „Trans-Standart” si laboratorul „independent de incercari „Veritrans Plus”, gazele naturale distribuite consumatorilor din mun. Chisinau corespund tuturor cerintelor de calitate.

Pentru a ne convinge de colaborarea dintre intreprinderile fondate de Moldovagaz si firmele „Trans-Standart” si „Veritrans Plus” am telefonat la laboratorul pentru verificarea contoarelor de gaze din str. Vadul lui Voda, 68, ce apartine firmei „Veritrans Plus”. Ne-am prezentat ca fiind o persoana care are probleme cu contorul de gaz si am intrebat daca ele sunt certificate de acest laborator. Barbatul ne-a raspuns afirmativ, precizând ca aceasta colaborare este cu Chisinau-Gaz, institutie responsabila de acest domeniu in mun. Chisinau.

La randul lor, angajatii Centrului de Metrologie Aplicata si Certificare, institutie de stat din domeniu, confirma ca, de ceva timp, nu mai colaboreaza cu Moldovagaz. „Demult nu mai colaboram cu ei (Moldovagaz, n.r.). Nu pot sa va spun de când. Mai inainte, da, faceam verificarea contoarelor. Acum sunt firme private. Nu ma intrebati pe mine, intrebati ministerul daca e bine sau nu sa faca asta firme private. Da, Ministerul Economiei a acreditat firmele private”, spune Calin Ruslan, sef sectie receptie a mijloacelor de masurare din cadrul Centrului de Metrologie Aplicata si Certificare.

Fondatori din Belize si Panama

SRL „Veritrans Plus” este o intreprindere cu capital strain, fondata in 2007. Acum, conform CiS, singurul fondator este o firma off-shore din Belize, Technology Factory LTD, care a contrivuit cu 206 mii de lei, cat este capitalul social al intreprinderii. Firma e administrata de Grigore Ambrosi, dar presedinte al Consiliului de Administratie este Vasile Zetia. Un alt membru al Consiliului este Victoria Zetia, sotia acestuia. in 2012, când incepea colaborarea cu Moldovagaz, firma a avut un venit din vanzari de 34 milioane de lei, principalul gen de activitate fiind „testare si analize tehnice”. Firma e inregistrata pe str. Petru Movila, intr-un apartament al familiei Zetia.

Si SRL „Trans Standard” e o intreprindere cu capital strain, cu denumirea oficiala „Organismul de Certificare in Productie, Servicii si Sisteme de Management al Calitatii”, fondata in 2006. Certificatul de inregistrare, insa, dateaza din septembrie 2012. Singurul fondator este, la fel, un off-shore, de aceasta data din Panama, „Atentis Trade Corp”, care a contribuit cu 5400 de lei. si aceasta firma e inregistrata in apartamentul din str. Petru Movila, ce apartine sotilor Zetia. In 2012, firma a avut un venit din vanzari de peste 6 milioane de lei. In cazul ambelor intreprinderi, Vasile Zetia este prezentat in calitate de director de mai multe surse media.
lexandru Gusev are 43 de ani. Acesta locuieste intr-o casa de lux la marginea Chisinaului, pe str. Ghidighici. Ca stil, aceasta difera de imobilele din zona, dar si din Chisinau. Ea este tot timpul pazita de doi barbati, in uniforme. Imobilul valoareaza, spun experţi imobiliari, peste 7 milioane de lei, la pretul de piata. Casa, cu o suprafata oficiala de 188 m.p., in care locuieste Alexandru Gusev este inregistrata pe numele parintilor sai, Vladimir si Agafia, ambii pensionari.

Anume aici insa, procurorii au efectuat joi, 26 noiembrie 2015, mai multe perchezitii. „Noi am efectuat perchezitii la mai multe adrese. Mergem acolo unde avem, oficial, date ca acea persoana locuieste”, explica procurorul Vitalie Busuioc. Imobilul a intrat in posesia parintilor sefului Moldovagaz in 2012. Cei doi detin, din septembrie 2015 si un apartament de 140 m.p. din str. Miron Costin pe care l-au procurat chiar de la fiul lor, Alexandru, in urma unui contract de vânzare/cumparare. Tatal lui Alexandru Gusev mai este proprietarul unui apartament de 40 m. p. pe str. Trandafirilor, iar mama sa, a unei incaperi de 47 m. p. pe bd. Moscova din capitala. Sotii Agafia si Vladimir au detinut anterior si o parte dintr-un imobil din str. Columna, acolo unde este sediul unei filiale a Bancii de Economii. intr-un raport al Curtii de Conturi au aparut informatii ca acea cladire a fost oferita in locatiune Bancii de Economii la un pret mult mai mare decât pretul de piata. Ulterior, imobilul a fost vandut unei alte mame celebre, Sofia Triboi, mama viceministrului Economiei, Valeriu Triboi, despre care ZdG a scris anterior ca detine, in Chisinau, imobile de milioane, inclusiv casa viceministrului. Precizam ca Ministerul Economiei este responsabil de activitatea Moldovagaz si a sectorului in care intreprinderea activeaza.
Sursa:ZDG.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *