8 ani inchisoare pentru 2 gardieni din Balti

8 ani inchisoare pentru 2 gardieni din Balti

8 ani inchisoare pentru 2 gardieni din Balti

Doi gardieni din cadrul Penitenciarului nr.11 din Balti al Departamentului Institutiilor Penitenciare au fost condamnati la cate 8 ani si 6 luni inchisoare pentru torturarea si vatamarea intentionata medie a integritatii corporale – infractiuni savarsite asupra unui detinut al penitenciarului.

Totodata, supraveghetorii au fost privati de dreptul de a ocupa functii in cadrul institutiilor penitenciare timp de 10 ani. Decizia a fost luata de Curtea de Apel Chisinau, dupa ce procurorii au contestat sentinta emisa de Judecatoria militara Chisinau, prin care cei doi au fost achitati, pe motiv ca faptele nu au fost savîrsite de inculpati.

Potrivit celor demonstrate de procurori, ilegalitatile au fost comise pe 15 septembrie 2013, cînd gardienii au intervenit ilegal în forta, supunîndu-l pe un detinut actiunilor de tortura, chiar daca acesta nu opunea rezistenta fizica si tinea regulamentar mîinile la spate. Potrivit procurilor, acest lucru s-a întîmplat dupa ce detinutul i-ar fi numit pe gardieni cu cuvinte înjurioase. În rezultatul loviturilor puternice cauzate de gardieni, detinutul s-a ales cu fractura unghiurilor mandibulei bilateral cu deplasarea în plan transversal a fragmentelor, fapt ce i-a provocat vatamari corporale medii, inclusiv puternice suferinte fizice si psihice.

Despre maltratarile la care a fost supus detinutul, procurorii au aflat din plîngerea depusa de catre partea vatamata. Pe acest caz, Procuratura a demarat investigatii si a initiat o cauza penala, documentînd actiunile ilegale de torturare a detinutului de catre respectivii angajati ai DIP. Fiind audiati de procurori, învinuitii nu si-au recunoscut vinovatia. În cadrul anchetei au fost acumulate suficiente probe care indicau asupra vinovatiei celor doi angajati ai penitenciarului, inclusiv înregistrarile de pe camerele video din interiorul închisorii, care au fixat momentul aplicarii actelor de violenta.

Sursa: protv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *