Cum a fost furată o întreprindere din Briceni. Atac raider marca lui Veaceslav Platon

Cum a fost furată o întreprindere din Briceni. Atac raider marca lui Veaceslav PlatonNoi detalii despre un alt atac raider, marca Veaceslav Platon. Este vorba despre cazul din satul Drepcăuţi, raionul Briceni, în urma căruia ar fi fost furată o întreprindere agricolă cu investiţii ucrainene. Administratorii afacerii şi unii dintre angajaţi, care sunt locuitori ai satului, au venit la Chişinău, unde au organizat o conferinţă de presă. În cadrul acesteia, păgubaşii au adus noi acuzaţii în adresa lui Platon şi a oamenilor din anturajul acestuia, care i-au lăsat fără business şi fără sursă de existenţă.

Întreprinderea a fost cumpărată în 2011 de un om de afaceri ucrainean, care a investit cinci milioane de dolari. În total, întreprinderea a oferit zeci de locuri de muncă oamenilor din sat. Mai mult de jumătate dintre aceştia afirmă că s-au pomenit şomeri.

„Primeam salarii lunare pe card ca-n ţări civilizate. Nici nu am auzit de aşa ceva în agricultură. Ambii lucram cu soţul în SRL Drebozaci, iar în 2015 când au blocat conturile întreprinderii nu am primit salarii. Având student la Chişinău, vă închipuiţi să nu primeşti patru luni un ban de nicăieri”.

„SRL Drebozaci, din anul 2011 până în 2015 au plătit cele mai bune impozite din raion pe care s-a ţinut satul nostru. Satul înflorea”, a spus locuitoare a satului Drepcăuţi, Briceni, Ala Proca.

În 2015, prin intermediul persoanelor interpuse şi prin ameninţări, raiderul numărul unu din CSI a cerut să i se acorde 900 de hectare de teren.

„Nu aveam dreptul să dăm pământul, care a fost arendat, pentru a fi arendat din nou. I-am refuzat, dar am fost preveniţi că nu vom putea activa în continuare”, a spus administratorul întreprinderii, Vasile Şincariuc.

Profitând de prietenia cu procurorii şi judecătorii raionului Briceni, oamenii lui Platon ar fi blocat parcul de tractoare al întreprinderii, care se pregătea de lucrările agricole de primăvară. Drept urmare, gospodăria din Drepcăuți a fost pusă sub sechestru, conturile bancare blocate, iar în urma implicării a primarului din localitate, Ghenadie Ioxa, întreprinderea a ajuns în faliment.

„Primăria satului Drepcăuţi a înaintat o cerere ilegală în instanţă privind iniţierea procedurii de faliment a întreprinderii din motiv că ar fi în incapacitate de plată”, a spus avocat al întreprinderii, Antonina Ivaşciuc.

Bloggerul Veaceslav Balacci, care a făcut o investigaţia şi a scos la iveală aceste detalii, susţine că Platon urmărea preluarea afacerii, dar şi destabilizarea situaţiei social-economice din ţară.

„Un caz similar cum este la Drepcăuţi a fost de fapt şi-n satul vecin la Criva. A fost un plan de a destabiliza, de a sărăci satele de la nordul republicii pentru a le face vulnerabile la propaganda rusă, pentru a influenţa anumite acţiuni. Începând de la acţiuni de protest”, a spus bloggerul, Veaceslav Balacci.

În prezent, numele lui Platon figurează în cadrul unui dosar ce vizează frauda bancară. Presa a scris că raiderul numărul unu din CSI a fost implicat în spălarea a 20 de miliarde de dolari din Rusia, prin băncile din Moldova. Totodată, a relatat şi despre faptul că Platon a fost implicat în 1999 într-un omor la comandă. În iulie 2016, Platon a fost dat în căutare internațională. Ulterior, el a fost arestat și extrădat Moldovei de către Ucraina.

Sursa:canal3.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *