Furtul bancar continua- se mai acorda zilnic credite neperformante

Furtul bancar continua- se mai acorda zilnic credite neperformanteFurtul bancar continua- se mai acorda zilnic credite neperformante

Furtul bancar continua- se mai acorda zilnic credite neperformante

Asa-numita „stabilitate”, inclusiv in sectorului financiar-bancar, invocata obsesiv de guvernarea oligarhica este doar un paravan in spatele caruia se comit noi fraude. Dupa „jaful secolului” care ne-a facut celebri in intreaga lume, delapidarile continua prin acordarea deliberata a creditelor neperformante.

Actiunile de spalare de bani prin intermediul sistemului bancar al Republicii Moldova, inregistrate in 2005-2014, urmate de furtul unui miliard de dolari in 2014 din rezervele valutare ale Bancii Nationale si ulterioara transformare a golurilor financiare in datorie de stat pusa pe umerii cetatenilor, nu au fost lucruri accidentale. Schema a fost bine planificata pe parcursul mai multor ani si pusa in aplicare de grupuri interesate de persoane.

Cel mai grav este ca, lectia nu a fost invatata, iar frauda, in proportii mai mici, continua zilnic prin acordarea creditelor neperformante. Concluziile apartin expertilor si au fost facute publice in cadrul trainingului: ”Rolul institutiilor si societatii in demascarea fraudelor bancare si recuperarea mijloacelor fraudate”, organizat de Transparency International – Moldova.

De la spalatorie, prin furt, la datorie de stat

Expertii sunt de parere ca problemele majore ale sistemului bancar din Moldova au pornit de la nota informativa a consilierului economic, Oleg Reidman, adresata presedintelui tarii in 2005, prin care se solicita „dezvoltarea sectorului bancar si atragerea in tara a banilor, care circula prin lume”.
Sursa:protv.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *