Furtul din sistemul bancar este de 600 mln de dolari – Candu

Compania Kroll a pus la dispoziția autorităților o strategie de recuperare a banilor scoşi din ţară prin frauda bancară. Asta deoarece și statul trebuie să ofere asistență și sprijin politic pentru obţinerea informațiilor identificarea tuturor actorilor implicați în schemă. Despre aceasta a anunțat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

În urma întrevederii cu reprezentanţii companiilor Kroll, Candu a declarat că în raportul prezentat de reprezentanţii companiei se arată că furtul de la BEM, Banca Socială şi Unibank se cifrează la 600 de milioane de dolari. De asemenea, Kroll a identificat deja jurisdicțiile unde au ajuns banii.

„Reprezentanţii Kroll au adus informaţii actualizate ce ţin de localizarea celor 600 de milioane de dolari, suma fraudată din sistemul bancare. Încă o confirmare suplimentară că atunci când vorbim de fraudă, vorbim de suma de 600 milioane de dolari, nu de un milliard. Compania Kroll a pus la dispoziţia Băncii Naţionale şi autorităţilor Republicii Moldova, unde propun anumite etape, care acum se află în examinare. Întregul, întregul proces de recuperare o să dureze de la un până la doi-trei ani, în funcţie de procesele penale şi civile care vor fi întreprinse între acele ţări”, a precizat şeful Legislativului.

Potrivit lui Candu, sunt trei surse de recuperare a fraudelor bănești:

„Prima sursă este banii care provin din vânzarea bunurilor la lichidarea celor trei bănci. A doua sursă sunt activele care sunt arestate și urmează a fi vândute din dosarele penale ale condamnaților din Republica Moldova pe fraudă bancară. Și a treia sursă de recuperare a banilor sunt bunurile localizate și nu doar bunuri, dar și conturi din străinătate în baza investigației pe care o face Kroll”.

PUBLIKA.MD aminteşte că reprezentanţii Kroll și Steptoe și Johnson au prezentat strategia de recuperare a activelor fraudate într-o şedinţă la Chişinău, organizată la inițiativa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și guvernatorului Băncii Naționale.

În cadrul întrevederii, reprezentanții Guvernului, Kroll și Steptoe și Johnson au examinat acțiunile juridice care pot fi întreprinse în numele Guvernului Republicii Moldova în scopul recuperării activelor fraudate.

Sursa:publika.md

Furtul din sistemul bancar este de 600 mln de dolari - Candu

Furtul din sistemul bancar este de 600 mln de dolari – Candu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *