Evaziune fiscala la o companie „Best Flowers” SRL

Evaziune fiscala la o companie "Best Flowers" SRL

Evaziune fiscala la o companie „Best Flowers” SRL

Administratorul unei firme specializată în comerţul cu flori va compărea în faţa judecătorilor, fiind acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Potrivit informaţiilor, prejudiciul adus statului constituie 1.880.701 lei.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, administratorul Societăţii Comerciale „Best Flowers” SRL, fiind conştient de faptul primirii pe conturile bancare personale a plăţilor pentru activitatea desfăşurată, nu a inclus în venitul brut, venitul obţinut din activitatea de întreprinzător în sumă de 4.536.677 lei şi nu a prezentat declaraţia cu privire la impozitul pe venit (forma VEN 12), fapt care a condiţionat diminuarea şi neachitarea impozitului pe venit obţinut din activitatea de întreprinzător în sumă de 448.367 lei.

De asemenea, acesta nu a reflectat în registrul de livrări şi în declaraţia privind TVA, taxa pe valoare adăugată în sumă de 1.432.334 lei, din volumul de livrări în sumă de 7.441.784 lei, echivalentul cărora a fost transferat de clienţii SC „Best Flowers” SRL în conturile bancare personale ale administratorului.

De asemenea, în aceiaşi perioadă, inculpatul a organizat transferul de către clienţii firmei pe contul bancar personal a plăţilor în sumă de 363.024 euro, echivalentul a 7.738.938 lei, efectuate on-line pe pagina www.livrareflori.md, pentru bunurile livrate şi serviciile prestate de SC „Best Flowers”.

Pentru a se eschiva de la achitarea impozitului, acesta a organizat transferul de către clienţii firmei pentru bunurile livrate şi serviciile prestate, prin intermediul sistemelor de plăţi, pe conturile bancare personale suma de 1.153.347 lei.

Ulterior, acesta a ridicat de pe contul său bancar, deschis în oraşul Iaşi, valuta străină în sumă de 136.376 euro. Fiind conştient de faptul că valuta străină ridicată constituie venitul impozabil al firmei, urmărind scopul tăinuirii originii, amplasării şi deplasării proprietăţii reale a bunurilor în proporţii deosebit de mari despre care ştia că acestea constituie venituri ilicite, a transferat-o pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru a deghiza natura şi originea bunurilor în proporții deosebit de mari, despre care cunoștea că acestea constituie venituri ilicite sub forma impozitelor şi taxelor care nu au fost plătite în buget de SC „Best Flowers” SRL, administratorul a încheiat cu SC „Best Flowers” SRL cinci contracte de împrumut, prin care i-a acordat persoanei juridice un împrumut în sumă de 138.605 lei.

În scopul asigurării reparării prejudiciului cauzat statului prin infracţiune, procurorii au dispus sechestrarea autoturismului de model „Mercedes-Benz GLK 220 CDI”, ce-i aparţine administratului firmei, intentând în procesul penal o acţiune civilă în valoare de 1.880.701 lei, ce reprezintă suma taxelor şi impozitelor ce urmau a fi achitate la buget.

Dacă va fi recunoscut vinovat, administratorul riscă închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de la 13.000 la 16.000 de unităţi convenţionale sau cu lichidarea persoanei juridice.

Sursa:publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *