Un grup de hackeri, printre care şi moldoveni, a furat 1 miliard de dolari de la bănci din întreaga lume

Un grup de hackeri, printre care şi moldoveni, a furat 1 miliard de dolari de la bănci din întreaga lume

Un grup de hackeri, printre care şi moldoveni, a furat 1 miliard de dolari de la bănci din întreaga lume

În urma unei operațiuni complexe, ofițerii Centrului pentru combaterea crimelor informatice al INI în colaborare cu colegii din România, Republica Belarus și Taiwan cu suportul Europol au anihilat activitatea unei grupări criminale internaționale specializate în sustragerea mijloacelor bănești din ATM-uri, precum și atacuri asupra instituțiilor financiare cu programe malițioase „Carbanak” și „Cobalt”.

Conducătorul grupării criminale a fost arestat, ieri, în oraşul Alicante, Spania.

Potrivit Poliţie, începând cu anul 2013, gruparea criminală din care făceau parte și cetățeni ai Republicii Moldova a atacat un șir de instituții financiare utilizând programe malițioase sub numele de Carbanak și Cobalt. Atacurile au avut ca țintă instituții financiare în peste 40 de țări.

Inițial, gruparea criminală a dezvoltat malware-ul sub numele „Anunak” care vizează transferurile financiare și rețelele ATM ale instituțiilor financiare. Ulterior, coderii au îmbunătățit malware-ul Anunak într-o versiune mai sofisticată, cunoscută sub numele de Carbanak, care a fost folosită până în 2016, după care a apărut Cobalt care permitea acestora controlul ATM-lor de la distanță și extragerea mijloacelor bănești, fără prezența fizică a cardurilor de plată sau manipularea acestora într-un anumit mod.

Grupul Carbanak, specializat în atacuri direcționate împotriva băncilor din întreaga lume, au reușit să sustragă, în ultimii cinci ani, aproximativ un miliard de dolari, de la peste 100 de instituții financiare, estimează specialiștii Kaspersky Lab.

Carbanak este o campanie de tip APT (ameninţare avansată şi persistentă), care foloseşte instrumente de atac direcţionate împotriva instituţiilor financiare din toată lumea, scopul principal fiind furtul.

Sursa: publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *